7. Sınıf Fiilde Yapı Testi

Fiilde yapı konusunda hazırlanmış 31 sorudan oluşan testtir. İçerisinde 7. sınıfların çözebileceği tarzda sorular bulunmaktadır.

1 .Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde farklı yapıda bir fiil kullanılmıştır?

A) Mart kapıdan baktırır , kazma kürek yaktırır.

B) Sakla samanı gelir zamanı.

C)Güvenme varlığa, düşersin darlığa.

D) Damlaya damlaya göl olur.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil yapısı yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Havanın çok soğuyacağını amcam hissetmiş.

B) Hava ısınınca kutuplarda buzlar çözüldü.

C)Artık montunuzu buraya çıkarabilirsiniz.

D) Haziran ayı da iyi geçiverdi.

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi diğerlerinden daha farklı bir yapıdadır?

A) Fatih 'in yerinde olsam bu olayı ona söylemezdim.

B) Geyikler özgürlüğün tadını çıkarırcasına oradan oraya koşturuyordu.

C)Hocamızın önerdiği tüm süreli yayınları bir ay içinde okuyacakmışız.

D) Mustafa da senin bildiklerini biliyor.

4.Hangi cümledeki yüklemin yapısı basittir?

A) Geçen gün aldığı tuniği bugün giydi.

B) Doktor , yatağından hafifçe doğruldu.

C)Yolculuktan yeni dönen kardeşini yokladı.

D) Gece olunca sokaklar çok tenhalaştı.

5. "Olmak, fiili aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı fiil olarak kullanılmamıştır?

A)Bu yaz iğdeler erken oldu.

B) Evimizin bir de taraçası olmalı.

C)Her şeyden önce adam olmalı.

D) Gideli sekiz yıl oluyor.

6.Aşağıdaki cümlelerde yer alan birleşik eylemlerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) En sonunda nihayet gelebildiniz.

B) Olacakları ben önceden hissettim.

C) Saatlerce televizyonu seyretti.

D) Kapı hemen çaldı zannettim.

7.'' Çatıdan düşeyazdım' cümlesindeki fiilin yapı bakımından benzeri aşağıdakilerden hangisidir?

A-Bir gün sıkıntımız bitecek, sabret.

B-Kardeşim dün hasta olmuş.

C-Ben bu yüksek kiraz ağacına tırmanabilirim.

D-Dedem bu savaşta esir düşmüş.

8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Yemeklerin büyük çoğu bitmişti.

B) Belediye büyük caddeyi trafiğe kapattı.

C) Bize dün güzel bir armağan verdi

D) Eski , yıkık bir evde oturuyordu.

9.Aşağıdaki birleşik fiillerden hangisi yardımcı fiille oluşmuştur?

a) Dünkü sınavdan düşük not alınca kendimi kötü hissettim.

b) Soruyu cevaplayınca öğretmenin gözüne girdi.

c) Bu soruyu sadece bu sınıf çözebilir.

d) Bardakları ve çaydanlığı hemen yıkayıver.

10. Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik fiildir?

A) Yapıverdi

B) Gelmezdi

C) Gelecekmişler

D) Gelmesin

11 .Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemin yapısı ötekilerden farklıdır?

A) Evde herkes bu takımı tutuyordu.

B) Yazı türlerinden en beğenmediğim tür eleştiridir.

C) Haberler erkenden ulaşır.

D) Dedem bu olaya üzüldü.

12.Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birleşik fiildir?

A-Yetiştirdi

B-Gelebiliyordu

C-Kitaplıkta

D- Götürmüş

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde türemiş bir fiil yoktur?

A) Sabaha kadar çok konuştu.

B) Doksan üç yaşına kadar yaşadı. C) Soruyu arkadaşına da sordurdu.

D) Onun bu durumunu görünce gözlerim yaşardı.

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kuruluşu farklı birleşik fiil vardır?

A- Bu iyi sonucu elde edebilir.

B- Konuyu hemencecik anlatıverdi.

C- Çok sinirlenen bina yöneticisi küplere bindi.

D- Yaşlı teyze az kalsın düşeyazıyordu.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde türemiş yapıda bir fiil vardır?

A-Yoksul adam hemen içine dert oldu.

B-Ormanın üstüne kara bulut çöktü.

C-Çok iyi arkadaş oldular bunlar.

D-Okuduklarını iyi anlattı.

16.Aşağıdaki çekimli eylemlerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

A-Yapmamalısın

B-Kayboldu

C-Vazgeçmemiş

D-Uçuvermişti

17.Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi tezlik bildirir?

A-Önümüzdeki ay daha iyi bir iş bulabilirim.

B-Geç kalırsam uçağı kaçırabilirim.

C-Konuşurken odadan içeri giriverdi.

D-Patenin üstünde düşeyazdı.

18.Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi, yardımcı eylemle oluşan bileşik eylemdir?

A-Onun yaşamı okumakla geçerdi.

B-Vatanperverliğinin derecesi hiç tarif edilemez.

C-Bu ülke için fedaya hazırdı.

D-Konuştuğunda yeni şeyler öğretirdi.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş fiil vardır?

A)Eski günlerin özlemi yine gözümde canlandı.

B)Yıllar sonra yurduna da döndü.

C)Teyzemin oğlu için oyuncak aldım.

D)Geceleyin seda böler uykumu.

20.Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki birleşik fiilin yapılışı diğerlerinden farklıdır?

A) Bu olayı çok iyi bildiğini varsayıyorum.

B) Söyledikleri karşısında biz donakaldık.

C) Masalı bir çırpıda hemen okuyuverdi.

D) Verilen bu soruları o çözebilir.

21.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı yapıda bir fiil kullanılmıştır?

A-)Tüm meseleyi anlatıverdi bir saatte.

B-)Aynanın karşısında ayakta dakikalarca süslendi.

C-)Ona ,hastalığından söz etmemişler.

D-)Elindeki notalara bir kez göz attı.

22.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik eylem yoktur?

A-Anneme dün telefon ettim.

B-Babam onu affetmedi.

C-Geçen o meseleyi hemen anımsadı.

D-Derdini dün müdür yardımcısına arz etti.

23. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yardımcı fiille oluşturulmuş bir birleşik fiildir?

A)Bu olay ona süre kazandırdı.

B)Yardımından ötürü çok çok sevindi.

C)Damlalar aşağı pencereden süzülüverdi

D)Acıları onu çok daha da güçlü yaptı.

24.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş bir fiil yoktur?

A)-Beden eğitiminde bütün herkesi koşturdu.

B)-Kafesteki kanarya gün boyu ötüyordu.

C)-Yüksek tepeleri de aşınca köy bir lahana tarlası gibi göründü.

D)-Şehrin üzerine çökenyağmur bir anda bir yeri kararttı.

25.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı yapıda bir fiil kullanılmıştır?

A.Akşam bu mekanı ziyaret edeceğiz.

B.Olanları duyunca hemen telefon etti.

C.Olacakları önceden hissetti.

D.Anneme güzel bir yüzük aldım.

26.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik fiil vardır?

A-Amcam beni görünce hızlı koştu.

B-Alttaki kızlar çok gürültü yapıyor.

C-Sen gidedur, ben sonradan arkandan gelirim.

D -Kardeşim yarın kazağımı giyecek.

27.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiili türemiş bir fiildir?

A-Yeni aldığı tuniği arkadaşı da gördü.

B-Okuldan çıkınca kütüphaneye gitti.

C-Komedyen çok güldürdü.

D-Kardeşine bir soru daha sordu.

28..Aşağıda verilen fiillerden hangisi yapı bakımından diğerlerinden ayrılır?

A-bakmayacaksın

B-duymasak

C-bildirmedim

D-durmamalısın

29.Aşağıdaki fiillerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) konuşturmuyor

B) anladım

C) gel

D) gelecek

30. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi basit yapılı bir fiildir?

A-Görüşmek insanı çok mutlu eder.

B-Anlaşılmak en büyük ihtiyacıdır, dedim.

C-Yaprakları bir bir sarardı.

D-Su yavaş yavaş boşalıyor.

31. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş yapılı fiil yoktur?

A-Sabretmesi herkesi de susturdu.

B-Akan sular durulur bir gün.

C-Cebindekileri çocuklara dağıtmıştır

D-Sonbahar gelince hemen çimenler sararır.

Cevap anahtarı

1.a

2.b

3.b

4.a

5.b

6.a

7.c

8.b

9.a

10.a

11.d

12.b

13.a

14.c

15.d

16.a

17.c

18.b

19.a

20.a

21.b

22.c

23.d

24.b

25.d

26.c

27.c

28.c

29.a

30.b

31.c

6
Kimler Neler Demiş?

avatar
4 Yorum konuları
2 Konu cevapları
3 Followers
 
En yeni yorumlara git.
İlk yorumları gör.
5 Yorum yazarı
Mehmet AliMelikeKubilay ORALBekirFaruk Son yorum yazarnlar
  Abonelik  
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Bildir
Faruk
Ziyaretçi
Faruk

Çok teşekkür ettim, işimi gördü.

Bekir
Ziyaretçi
Bekir

Cevap anhtari??

Melike
Ziyaretçi
Melike

Hocam sorular orta ve zor seviyedeydi değil mi ?

Mehmet Ali
Ziyaretçi
Mehmet Ali

Teşekkürler