Noktalama İşaretleri Testi 3

1. “Hasta doktora dertlerini tek tek anlattı” cümlesinde hangi sözcükten sonra virgül (,) kullanılmalıdır?

A) doktora B) Hasta

C) dertlerini D) tek tek

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Senin sesini duydum mu seviniyorum?

B) Bizimle top oynamaya gelir misin?

C) Dün akşam kardeşinle nereye gidiyordun?

D) Seni hangi çocuk dövdü?

3.   Cesur Aslan Bey ( ) atını şurup kaleye yüz adım kadar yaklaştı ( )

Gür sesiyle haykırdı ( )

(-) Hey bre Şalgo muhafızları ( ) Tesiım olun ( )

Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

A) (;) (.) (;) (-) (!…)        B) (;) (.) (:) (-) (!) C) (,) (.) (.) (-) (:) D) (,) (.) (:) (!) (!…)

4-

I. Kolu kırılmış ha

II. Ailene niye telefon etmedin

III. Kırtasiyeden iki kitap aldı

IV. Yeter be çalış artık

Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinin sonuna aynı noktalama işareti konmalıdır?

A)I-II B)I-I C)I-IV D) ll-lll

5.   “Meraktan ( ) Bu çocuk kim () diye sordu ( )”

cümlesinde, parantez içindeki yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) (;) (?) (?) B) (;) (!) (.)

C) (,) (!) (?) D) (:) (?) (.)

6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde (-) kısa çizgi yanlış kullanılmıştır?

A) Sat 10:30-11:30 arasında buradayım.

B) Adana-Konya yolu üzerinde kaza olmuş.

C) Kurtuluş-meşalesi Samsun’da yakıldı.

D) Dedem,1921-1965 yılları arasında yaşamış.

7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde kesme işaretinin (‘) kullanışı doğrudeğildir?

A) Babam dün akşam İzmir’den geldi.

B) Isparta’lılar henüz gelmedi.

C) Dedem 29 Ekim 1923’te doğmuş.

D) Ancak saat 02.00’de uyuyabildim.

8. Pazar günü neler yapmamışlardı ki ı ) Köye gitmişler, derede yüzmüşler ( ) meyve toplamışları )”

Yukarıdaki cümlede parantezlerin İçine sırasıyla hangi noktalama işaretleri konmalıdır?

A) (:) (.) (…) B) (.) (,) (.)

C) (.) (!) (.) D) (;) (,) (.)

9.   Ankaralılar. Denizlililer. Afyona. Fatsada. Mesuta. Sakarya Nehrini”

Yukarıdaki özel isimlerden kaç tanesinde kesme işareti kullanılmalıdır?

A) 3 B)4 C)5 D)6

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna farklı bir noktalama işareti konmalıdır?

A) Ne kadar sevindiğimi bilemezsin

B) Ne kadar güzel bir çocuktu

C) Ne kadar süredir buradasınız

D) Ne kadar teşekkür etsem azdır

11. Aşağıdakilerin hangisinde tırnak işareti doğru kullanılmıştır?

A) Atatürk: “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir.” demiş.

B) “Atatürk: Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir.” demiş.

C) Atatürk: “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir, demiş.”

D) “Atatürk:” Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir, demiş.

12. Özel isimlere gelen yapım ekleri, kesme işareti (‘) ile ayrılmaz.

Aşağıdakilerden hangisinde bu kurala bir örnek vardır?

A) Selanik’te Atatürk’ün evini ziyaret ettik.

B) Yeni öğretmenimiz Erzurumluydu.

C) Amcam kendisine TRT’de iş bulmuş.

D) Sizin oranın ekmekleri daha lezzetli oluyor.

13. Annem dedi ki () Ablanı () enişteni akşam yemeğine davet ettin mi ()

Yukarıdaki boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) (;), (,), (?)

B) (;), (,), (.)

C) (:), (,), (?)

D) (:), (,), (.)

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna ünlem (!) işareti gelir?

A) Son golü kim attı

B) Hasta olunca size gelemedim

C) Yanımızda yemek de getirelim mi

D) Hey oradakiler

15. Aşağıdakilerden hangisinde noktalama işaretlerinin kullanımıyla ilgili hata yapılmıştır?

A) Sen misin Mehmet Ali?

B) Hayır, ben kardeşiyim.

C) Mehmet Ali niye gelmedi?

D) Zor mu zor bir gün geçirdi bugün?

16. Aşağıdakilerin hangisinde nokta (.) işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Bugünkü yarışta Emre 1. inci oldu.

B) Annesine: “Ankara’ya taşınmaya karar verdik.” demiş.

C) 13.10.1998’de İstanbul’da doğmuş.

D) Prof. Ali diyorlar ona.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme (‘) işaretinin kullanılmasına gerek yoktur?

A) Yeni görev yeri Ankara’daymış.

B) TBMM’de yapılan toplantıyı izledik biz de.

C) Yarın 17:30’da sizde olacağız.

D) Tatile Ali’lerle birlikte çıkıyoruz.

18. Baba ()

() Verdiğim işleri bitirdin mi () Oğul ()

() Sadece bir kısmını bitirebildim

Bu konuşmada boş parantezle gösterilen yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) (:), (“), (?), (“), C)

B) (,). (“), (?), (“), (,)

C) (:), (-), (?), (:), (-)

D) (;), (-), (?), (;), (-)

19. Arka sırada oturan öğrenci öğretmenine tahta da yazılanları göremiyorum dedi.

Yukarıdaki cümlelerde geçen hangi söz grubunun tırnak içine alınması gerekir?

A) Arka sırada

B) Tahtada yazılanları göremiyorum

C) Arka sırada oturan öğrenci

D) Öğretmenine

20. Evini () arabasını () eşyalarını () her şeyini rehin verdi ()

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere hangi noktalama işaretleri gelmelidir?

A) (,), (,), (,), (.)

B) (;), (,). (,), (.)

C) (,), (,), (,), (?)

D)(:),(.), (,), (.)

1.B 2.A 3.D 4.C 5.D 6.C 7.B 8.A 9.B 10.C 11.A 12.B 13.C 14.D 15.D 16.A 17.D 18.C 19.B 20.A