Çocukları/Öğrencileri Çaresizlikle Baş Başa Bırakın

Kurgusal bir çaresizlik. Problemin tam ortasına koyun onları. Zihni korksun, tedirgin olsun, paniklesin ve çözüm için çalışmaya başlasın.

Özellikle eğitim ortamlarında. Onlarca yıldır yaptığımız hata: Sen küçüksün, bir şey bilmezsin, büyük sözü dinle ki senin cahilliğini engin bilgilerimle gidereyim! Oysa zamanında ilerleme kaydedenler çok şey bildiğinden değil gereksinimlerini gidermek için arayışlara yönelip gereklilikleri edinmeleriyle sağlardı.

Bu yöntemin sonuçları ortada: O kadar uğraş ve harcamaya rağmen yoluna giremeyen bir eğitsel sonuç.

Kimilerimiz eğitimin neresi sorunlu da diyebilir ancak bu yorum kaldırmayacak kadar nesnel doğurgular oluşturan bir durum: Okullardaki şiddet, madde bağımlılığı, verim alınamayan eğitsel süreçler vs vs.

İnsan, canlılar arasındaki en üstün yetenekli tür. Muazzam bir potansiyelle doğar. Beynin inanılmaz bir yaratım gücü var. Ancak sonuçta elimizde neden olumsuz eleştirilerin yöneltildiği bir yapıya bürünüyor.

Zamanın çoğunun okulda geçirdiğine göre kökende okul mu var?

Yaptıklarımızla onların düşünme süreçlerini tıkıyor muyuz?

Problem çözme yeteneğini sadece matematikteki yapay sorulara mı bırakıyoruz?

İnsan beyninin problem çözme konusunda dehşet derecede iyi olduğunu bilmiyor musunuz?

Çocukların olduğu ortama kurgusal bir problem getirip çözmelerini istediniz mi hiç?

Mesela dünyaya büsbüyük bir meteor yaklaşıyor, ne yapabiliriz sorunun sonunda büyük ihtimal şu olur?

Hocam;

– Meteor nedir?

– Nereden geliyor?

– Dünyaya neden çarpıyor?

– İçeriğinde neler var?

– Hızı ne kadar?

….

Bolca soru, merak, istek..

Öğretmenin soru bombardımanına hazır olması gerekir. İyi bir rehberlik etme süreci de şart..

Sonrasında öğrenciler çözüm üretmeye başlar. Çözümler bir sonraki çözümü tetikler. ….

Kiminize basit gelmiş olabilir ama doğrusu bu. Dışardan ezberletmek yerini öğrencinin öğrenmesi gerekeni kendisi karar vermesi ya da sürecin işi bu yöne evriltmesi gerekiyor. Örnek olaylar, yumaklar, problemler öğrencilerin ders etkinliğini kendine döndürebileceği durumlardır.

İkna olamayanlara gerçek bir olay ekleyeyim ve problem çözmede çocuğun/öğrencinin en kadar yetkin olduğunu görelim:

Nikaragua’da 1979 yılına kadar işitme engelliler için herhangi bir okul bulunmazken ülkede yönetimi ele geçiren Sandinista hükümeti eğitimde reform başlatmıştı. Bunun için Managua’da açılan okulda yalnızca sözel öğretim yapılıyor, işitme engelliler için de öğretmenleri de aileleri de işaret dilini kullanmıyorlardı. Amaç işitme engelli çocukları sesleri kullanmaya ve dudak okumaya hazırlamaktı. İşaret dilini bilmeyen çocuklar aradan bir süre geçtikten sonra kendi aralarında iletişim kurmak için kendiliğinden kuralları olan bir hareket kodu oluşturdular. Ancak bu gerçek bir dil değil kırma dil (pidgin) idi. Dilin tüm işlevlerini yerine getirmekte yetersizdi. Olayın ilginçlik kazanması ikinci kuşak öğrencilerin okula gelmesiyle başladı. İkinci kuşak öğrenciler bu hareket iletişimini bir dil bilgisi, bir söz dizimiyle donatılmış işaret diline, kısacası insan düşüncesinin bütün zenginlik ve karmaşıklığını dile getirecek bir işaret diline dönüştürdüler (Corballis 2003, AÖF Türk İşaret Dili kitabından).

Yukarıdaki alıntı yeterince vurucu mu? Çocukların kendi başlarına örgütlenip tam teşekküllü bir işaret dili geliştirmeleri ve milyonlarca insana hizmet etmesi nasıl bir sonuç? Yoksa biz hala fiilimsi öğretemezsek öğrenciler kendini ifade edemeyecek korkusunda mıyız?

Son:

ALO!

Graham Bell’in telefonu icat etmesindeki en büyük dayanak, babasının işitme ve konuşma engelliler için yaptığı uğraşların kendisinde uyandırdığından kaynaklandığını biliyor musunuz?

Aydın MERAL
22 Ocak 2017

  • Yazının Bağlantısı: Çocukları/Öğrencileri Çaresizlikle Baş Başa Bırakın
  • Tarih: 30 Ocak 2018
  • Yazının Kategorisi: Eğitim Yazıları, Seçilmiş İçerikler
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Çocukları/Öğrencileri Çaresizlikle Baş Başa Bırakın
  • Filtreleme Seçenekleri
    • Sınıf Seçiniz

    • İçerik Türü Seçiniz

    • Sınav Türü Seçiniz

    Ana Menü