YouTube Kanalımız Açıldı YouTube

8. Sınıf Türkçe Testi: Fiilde Çatı – 2

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, özne – yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?
A) Onun bu işi başaramayacağı anlaşıldı.
B) Nüfus artış hızında azalma olduğu gözlendi.
C) İki kişinin derslere girmediği belirlendi.
D) Ahmet’in söylediklerinden çok alındı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçişli fiil kullanılmıştır?
A) Bahar gelince bütün ağaçlar yeşerdi.
B) Çantayı buraya bırakmayacaktı.
C) Babasının gönderdiği para bitmişti.
D) Hastalıktan yüzü sararmıştı.

3. Aşağıdakilerden hangisinde sözde özne kullanılmıştır?
A) Banyodan çıkınca bir güzel kurulandı.

B) Sınav, haftaya pazara ertelenmiş.

C) Yazdığı romanı bu hafta yayıncısına göndermiş.

D) Görevliler, buraya bizden önce gelmişler.
4. Aşağıdakilerden hangisinde eylem çatı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Bana aldığın kitabı kaybettim.

B) Onunla güzel bir kahvaltı yaptım.

C) Bahçeye yeni ağaçlar dikildi.

D) Yeni konuyu ben sana anlatırım.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işteş çatılı fiil kullanılmıştır?
A) Kardeşim herkesle anlaşır.
B) Her yerde oğluyla övünüyor.
C) Ne yazık ki, sokak kavgalarında artış görülüyor.
D) Bizi buradan kimse gönderemez.

6. Aşağıdakilerden hangisi çatı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Kitap okumanın yararını ileride görecektir.

B) Davranışlarından dolayı müdür de kızdı.

C) Çocuğun her istediğini hemen alıyor.

D) Öğretmenimiz her ders bize şiir okurdu.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde etken bir fiil yoktur?
A) Hava güzel olduğundan dışarıda oynuyorlar.
B) Okulun camlarını biz tatildeyken kırmışlar.
C) Dayım, bizleri görmeden bir gün bile duramaz.
D) Burada gördüğün her şey onun için hazırlanıyor.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesnesine göre diğerlerinden farklıdır?
A) Portakalları yıkadıktan sonra kabuklarını soyun.
B) Yarın akşam hep birlikte sinemaya gideceğiz.
C) Size yardım edemeyeceğimizi artık anlayın.
D) Niçin gelmediğimi lütfen bana bir daha sormayın.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “roman” sözcüğü sözde özne göreviyle kullanılmıştır?

A) Bu romanı daha önce okumuştum.

B) Küçük yaşlardan beri roman okurum.

C) Öğretmenimiz bana roman hediye etti.

D) Ülkemizde eskisi kadar roman okunmuyor.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesne – yüklem ilişkisi yönüyle “Kardeşim okulda yine defterini kaybetmiş.” cümlesiyle özdeştir?
A) Dün akşam hepsi birlikte buradan gittiler.
B) Emekli olduktan sonra anılarını yazacakmış.
C) Amcası, geçen yaz trafik kazasında öldü.
D) Anlattığı fıkralara biz de katıla katıla güldük.

11. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi etken fiildir?
A) Bu sabah gönderilecekti koliler.
B) Ne zamandan beri para verilmiyor?
C) Onun yanında sıkılıyoruz.
D) Fakirlere yemek dağıtılıyor.
12. “O olaydan sonra, okulu bırakmayı bile düşünmüştü.” cümlesindeki “düşünmüştü” fiilinin çatı özelliği aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Etken – Geçişli B) Edilgen – Geçişli
C) İşteş – Geçişsiz D) Etken – Geçişsiz
13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil geçişli
olduğu halde cümle nesne almamıştır?
A) Daha önce aramıştım; ama yine arayacağım.
B) Tepeleri aştıktan sonra yeni bir tepe karşıladı bizi.
C) Gönlünden geçenleri açıkça söylemeyi severdi.
D) Doğru yolda olmak uğruna kendimi ateşe atabilirim.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı aranmaz?
A) Renklerin insan psikolojisi üzerinde önemli
bir etkisi vardır.
B) Bu eşyaları balkona çıkarırsanız, iyi olur.
C) Dinlediği şarkılar ona geçmişi hatırlatıyordu.
D) Yazar, kitabın ilk sayfasında konuya açıklık
getiriyor.

 

15. “Sabahleyin kalktığı gibi giyindi.” cümlesiyle “özne – yüklem” ilişkisi yönünden aşağıdakilerden hangisi özdeştir?

A) İstanbul’un tarihi yeniden yazılıyor.

B) Bütün kitaplar okunmuş mu?

C) Sel bitince bulanık sulak durulandı.

D) Gece yarısı birtakım sesler duyulur buralarda.

 

16. Aşağıdaki eylemlerden hangisinde “birlikte yapma” anlamı yoktur?

A) Bu iş üzerinde anlaştılar.

B) Sınıfın arkasındaki çocuklar gülüştü.

C) Mahallemizdeki şehit için ağlaştılar.

D) Ağaçtaki kuşlar uçuştu.

 

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bulmak” fiilinin çatısı dönüşlüdür?

A) Onu şu mahallede buldum.

B) Selim, her şehirde bulunmuş.

C) Arabası şu sokakta bulunmuş.

D) Alper, kitabı şurada bulmuş.
18. “Yanından selam vermeden geçtim diye alınmış.”

Cümlesinde görülen “özne – yüklem” ilişkisi aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Müdür Bey’e güzel bir masa alındı.

B) Müdür Bey buna bir hayli sevindi.

C) İki hademe temizlik için çağrıldı.

D) Müdür beyin masası odasına taşındı.
19.

I. Özgün olan sanat eseri herkesçe beğenilir.
II. Adıyorum, aşka geri kalanımı.
III. Mezuniyet gecesi için güzelce süslendi.
IV. Dünyanın dört bir yanında savaşlar yaşanıyor.
Yukarıdaki cümlelerde aşağıdaki fiil çeşitlerinden hangisi yoktur?
A) Etken B) Edilgen
C) Dönüşlü D) İşteş
20. “Kapılar açılınca, etrafa güzel bir koku yayılmış.” cümlesindeki nesne – yüklem ilişkisinin özdeşi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Bilgisayar kursuna gittiğini bizden uzun süre
saklamıştı.

B) Yeni yeni öğreniyordu hayatın kanunlarını.

C) Bir ince duman tüter burada bacalardan.

D) Düşündüğünü aynen söylemeyi kim başarabilir?
1- d 2-b 3-b 4-c 5- a 6-b 7-d 8-b 9- d 10-b 11-c 12- a 13-a 14-a 15-c 16-B 17-B 18-b 19-D 20-C

  • Yazının Bağlantısı: 8. Sınıf Türkçe Testi: Fiilde Çatı – 2
  • Tarih: 15 Mayıs 2017
  • Yazının Kategorisi: Türkçe Testleri
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: 8. Sınıf Türkçe Testi: Fiilde Çatı – 2
  • Filtreleme Seçenekleri
    • Sınıf Seçiniz

    • İçerik Türü Seçiniz

    • Sınav Türü Seçiniz

    Ana Menü