1. Az okuyoruz, çok az okuyoruz; okumuyoruz hatta. Bizde okumak denince bir meslek elde edene, bir diploma alana kadar okumak anlaşılıyor. “Çok okuyor, kendini harap ediyor zavallı…” diyorlar. Zavallı da arzu edilen kâğıt parçasına kavuştuğu zaman okumaktan, başkalarının gözünde zavallı olmaktan kurtarıyor kendini.
Bu parçanın başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Okumak B) Eğitim
C) Kültür D) Meslek
2. “Komşu anne” sözünü duydunuz mu hiç? Biz komşu çocukları, birbirimizin annesine “komşu anne” derdik. Anneler, kendi çocuklarına ne almışlarsa bir tane de komşu çocukları için alırlardı. Kardeş gibi büyürdük bitişik evlerde. Çıralarda yer içer, yatıya kalırdık. Çocukluğumuz, yarı yarıya komşu evlerinde geçerdi bizim. “Kardeş yarısı” komşu çocuklarıyla oyun oynar, kavga eder, barışırdık.
Parçanın başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Eski Komşuluklar
B) Geleneklerimiz
C) Mahalle Arkadaşlığı
D) Komşunun Değeri
3. “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” derler. Yılan pek insan dilinden anlamaz ama tatlı dilin neler yapmaya yettiğini insanı nasıl etkilediğini anlatmak için herhalde böyle demişler. Tatlı dilin insan üzerindeki etkisi çok büyüktür. En yapmayacağınız işleri size tatlı dille, güler yüzle yaptırıverirler. “Haydi şekerim, şunu yapıver.” demek başka, “Kalk, şunu yap!” demek başkadır.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçanın anahtar sözcüklerinden biri değildir?
A) Etki B) İnsan
C) Tatlı dil D) Dostluk
4. Sakız ya da çiklet, çiğnemek için tabletler veya kısa şeritler hâlinde hazırlanan şekerli veya şekersiz bir maddedir. Çiklet sözcüğü aslında ABD’li Cadbury Adams firmasının ürettiği Chicklets marka sakızlardan dolayı Türkçeye yerleşmiştir. Manilkara zapota adlı ağaçtan elde edilen lateks, kimyasal yollarla temizlenir. Temizlenen lateks şeker, nişasta ve koku verici maddeler konularak modern yöntemlerle sakız hâline getirilir.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçanın başlığı olamaz?
A) Sakızın Yapılışı
B) Sakızın Öyküsü
C) Sakızın Macerası
D) Sakız Kullanma Oranları
5. Aşağıdaki parçalardan hangisinin anahtar sözcükleri “hata, ders, başarı” sözcükleridir?
A) Her insan hata yapabilir. Bu, gayet doğaldır. Çünkü hiç kimse mükemmel değildir. O yüzden insan yaptığı işte bazı şeyleri gözden kaçırabilir, bu da hata yapmasına sebep olur.
B) Hata yapmak kaçınılmazdır. Burada önemli olan hata yapmak değil, yapılan hatadan ders almaktır. Çünkü insan hatasından ders aldığında o hatayı bir daha yapmaz ve böylece başarılı olur.
C) Hata kötü bir şey olmakla birlikte kendi i-çinde masum hatalar, kötü hatalar, çok kötü hatalar olarak sınıflara ayrılabilir. Mesela bazı hatalar düzeltilebilirken bazı hataların düzeltilmesi imkânsızdır.
D) Başarı için kaçınılmaz olan bıkmadan, u-sanmadan çalışmaktır, insan, başarı yolunda karşısına çıkan engellerle pes etmemeli, onları aşmak için azimle ve kararlılıkla hareket etmelidir.
6. Ön yargılar, insanlar arası ilişkilere ciddi zararlar verebilir. Bir kişiyi yeterince tanımadan, o-nun hakkında ilk izlenime göre karar vermek kişiyi yanıltabilir. Kişi, sonraki süreçte de ilk izlenimin etkisi altında olduğu için o kişi hakkındaki düşünceleri ya hiç değişmez ya da çok az değişir. Bu da ilişkilerin hak etmediği bir şekil almasına sebep olur.
Bu parça için hangi seçenekte verilenler doğrudur?
A) Ön yargı, ilk izlenim, yanılmak
B) Ön yargı, süreç, izlenim
C) İlişkiler, hak etmek, izlenim
D) Ön yargı, değişim, etki
7. İnsan dünyaya iyimser olarak gelmektedir. Küçük çocukların en tatlı hayaller içinde büyüdüklerini hatırlayacak olursanız bu sözün doğruluğuna inanırsınız sanıyorum. Sonradan kötümser olduğumuza göre dostlarımızı iyimser insanlardan seçelim, iyimserlik bulaşır, derler. Onların iyimserlikleri bize bulaşır, hayatı hoş tarafından almaya çalışacağımız için kötümserliğimizden eser kalmaz belki.Aşağıdaki öğrenciler bu parçanın anahtar sözcüklerini şu şekilde söylemişlerdir:
ŞERİFE: Hayaller, hayat, dost
ÇETİN: Dünya, çocuk, iyimser
CANAN: İyimser, kötümser, dost
LEMAN: Kötümser, çocuk, hayat
Buna göre hangi öğrencinin söylediği sözcükler doğrudur?
A) Şerife’nin C) Canan’ın
B) Çetinin D) Leman’ın
CEVAPLAR: 1) A 2) A 3) D 4) D 5)B 6) A 7)C