8. Sınıf Cümlenin Ögeleri Testi 4

c976d3f1e42165ce2ed792f91a299b06.png (344×419)

2.   Aşağıdaki cümlelerin hangisi, özne ve yüklemden oluşmuştur?

A) Gün doğmadan hepimiz hazırlıklarımızı tamamlamıştık.

B) Bu kitabı çocukken bir yaz tatilinde okumuştum.

C) Vazodaki kırmızı güller, evin hanımının zarafetini yansıtıyor.

D) Bu işi gerçekleştirmek, onun hayattaki en büyük dileğiydi.

3.   “Dışarı” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir öge durumundadır?

A) Arkadaşlarıyla az önce dışarıya çıktı.

B) Çocuklar dışarıda top oynuyorlardı.

C) Hiçbirimiz bugün dışarı çıkamadık.

D) Dışarıdan garip sesler geliyordu.

4.   Aşağıdakilerin hangisinde zarf tümleci, cümleye durum anlamı katmıştır?

A) Bahçedeki çocuklar, neşe içinde oyunlar oynuyorlardı.

B) İstanbul baharda başka bir güzelliğe bürünmüştü.

C) Akşamın serinliğinde bütün mahalle parklara dökülmüştü.

D) Sabahın ilk ışıklarıyla aracımız dağ yoluna doğru ilerliyordu.

5.   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf tümleci yoktur?

A) Dün akşam bize anlatılan olayların hepsi bu evde yaşanmış.

B) Bütün gün hiçbir şey yemedikleri için çok acıkmışlardı.

C) Dün yapılan sınavın sonuçları, yarın sabah açıklanacak.

D) Toplantının iptal edildiğini yarım saat önce görevliler söyledi.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ara söz, dolaylı tümlecin açıklayıcısı durumundadır?

A) Çocukluğunun geçtiği şehre, Üsküp’e, gidecekmiş.

B) Canımdan çok sevdiğim insanı, annemi, çok özledim.

C) Olayı bana Ahmet, her şeyden haberi olan tek kişi, anlattı.

D) Sabahın erken saatinde, herkesin uykuda olduğu vakitte, yola koyulmuştuk.

7.   • Kim gitti?

• Nereye gitti?

• Ne zaman gitti?

• Niçin gitti?

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu, soruların tamamına cevap vermektedir?

A) Küçük çocuk, iki tane ekmek almak için bakkala gitti.

B) Sinan, dün sabah arkadaşıyla görüşmek i-çin Üsküdar’a gitti.

C) Elif, geç kalacağını anlayınca koşarak okula gitti.

D) Aldığı çantayı değiştirmek için tekrar mağazaya gitti.

8. (1) Uzaydan gelen kocaman bir kaya parçası, Dünya’ya çarparak iklimi değiştirdi. (2) Bu olay yüzünden pek çok canlı hayatını kaybetti. (3) Bilim adamları, yaklaşık 65 milyon yıl önce dinozorların yaşamının bu şekilde sona erdiğine inanıyor. (4) Yakın zamanda yapılan bir çalışma, bu bulguları güçlendiriyor. Yukarıdaki parçada kaç numaralı cümle daha fazla öğeden oluşmaktadır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

9. (1) Ceketimin yamaları, palyaçonun hüznü gibi tezat oluşturuyor ütülü gömleğimle. (2) Nerede yoksulluk görsem ben oradayım. (3) Kimse benim köküme su vermedi. (4) Eğri büğrü bir susam bitkisi gibi hep az suyla yetinerek büyüdüm.

Bu parçada numaralandırılmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) 1. cümlenin öznesi bir isim tamlamasıdır.

B) 2. cümlenin öznesi de yüklemi de zamirdir.

C) 3. cümlenin öznesi “su” sözcüğüdür.

D) 4. cümlenin öznesi cümlede yazılı değildir.

10. Her sabah, çiçeğine su vermek için balkona çıkar.

Bu cümlenin öğelerinin doğru sıralanmış şekli aşağıdakilerden hangisidir?

A) zarf tümleci – dolaylı tümleç – zarf tümleci -yüklem

B) zarf tümleci – nesne – dolaylı tümleç – yüklem

C) zarf tümleci – zarf tümleci – dolaylı tümleç -yüklem

D) zarf tümleci – özne – nesne – yüklem

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, sıfat tamlamasından oluşmaktadır?

A) Onun dünkü tavrı beni çok sinirlendirdi.

B) Babası, çevresinde sevilen, sayılan bir insandır.

C) O günkü partiden herkesin haberi varmış.

D) Avukat Cezmi’nin yeni bürosu Atatürk Caddesi’ndeymiş.

12. (1) Bitkin günlere uyanıyor gözlerim. (2) Soğuk odaların içinde bir tek yaşama umudum koruyor beni. (3) On sekiz yıldır öğretmenlik yaptığım kasabalarda… (4) Bomboş sokaklarda çocukluğumun umutsuzluğu çarpıyor suratıma. (5) Ben kendimce dünyayı değiştirmek için uğraşıyorum.

Yukarıdaki parçada numaralandırılmış cümlelerin hangisi kendinden önceki cümlenin bir öğesi durumundadır?

A) 2 B) 3 C)4 D) 5

CEVAPLAR:

1)A 2) D 3)C 4) A 5) A 6) A 7)B 8) A 9)C 10) C 11)B 12) B