6. Sınıf Zamirler Testi

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altıçizili sözcük belgisiz adıldır?

A) Bazı toplumlar, teknolojiye karşıdır.

B) Herkes bizi bekliyor, acele et.

C) Burayı daha önce görmemiştim.

D) Her taşın altından o çıkıyor.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru adılı kullanılmıştır?

A) Masanın üzerindeki kitaplar kimin?

B) Bu kadar yıl nasıl geçti?

C) Yarışmada kaçıncı kez birinci oldun?

D) Hangi durakta ineceksin?

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi adılı kullanılmamıştır?

A) Bütün sırlarımı sana anlatacağım.

B) Bizim içimizde de böyleleri var.

C) Size de bir hediye aldım.

D) Bu her sabah işe erken gider.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “o” sözcüğü kişi adılı değildir?

A) Onu da doğum gününe çağırdın mı?

B) Tatilde ona kitap okutmam çok zor.

C) Onu çizmeden güzelce paketle.

D) O, her yıl memleketine gider.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri kullanılmamıştır?

A) Şunu da çantaya yerleştir.

B) Senden böyle bir cevap beklemezdim.

C) Şu hangi dairenin faturası?

D) Bunu mutlaka o kırmıştır.

6. Kimi zamirler cümlede özneyi pekiştirme göreviyle kullanılır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklama*ya uygun bir kullanım vardır?

A) Bu konuyu ben kendim görüştüm.

B) Sen daha önce onunla konuştun mu?

C) Suçu hep kendimde aradım.

D) Sen bana değil, kendine sahip ol.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri ayrılma hâli ekini almıştır?

A) Bana giderken neden söylemedin?

B) Seninle etle tırnak gibiyiz.

C) Benden selâm olsun sevenlerime.

D) Şundan biraz daha alabilir miyim?

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük adıl değildir?

A) Bir sen varsın hatıralarda.

B) Biri olayı basına duyurmuş.

C) Belediye o evi de yıkmış.

D) Herkesi sınav heyecanı sardı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altıçizili sözcüklerin her ikisi de adıldır?

A) Her işin başı sağlıktır.

B) Yılın birçok ayını dışarıda geçirir.

C) Bu işin sonu nasıl olacak?

D) Kimse bana bunu açıklayamadı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük farklı bir zamirdir?

A) Çantaların biri yırtılmıştı.

B) Kitapların hepsini kolilere yerleştirdi.

C) Onları sana emanet ediyorum.

D) Fırtına ağaçların birkaçına zarar verdi.

Cevap Anahtarı: 1-B 2-A 3-D 4-C 5-B 6-A 7-C 8-C 9-D 10-C

1- “O” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi adılı (şahıs zamiri) olarak kullanılmıştır?

A) Çocuklar o ağacı sulamışlar.
B) Annesi onu, biraz önce hastaneye götürdü.
C) Kitaplıktan o kitabı alıp gitti.
D) Ben bu evi değil, onu beğendim.

 

2- Çocukken, seslerin hep o(I) kutunun içine doluştuğunu sanırdım. Düğmesi çevrilinceo(II) evimizi hoş nağmelerle doldururdu.
Yukarıdaki cümlelerde numaralanmış sözcüklerin türleri, aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
A) İşaret sıfatı –  İşaret zamiri
B) İşaret sıfatı – Kişi zamiri
C) İşaret zamiri – Kişi zamiri
D) Kişi zamiri – İşaret zamiri

 

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz bir zamir kullanılmıştır?

A)      Hangi kitap senin için faydalı?

B)      Belki bir gün gelirim.

C)      Sen hazırlığını yap, imtihan gününde görüşürüz.

D)      Buralarda birisini arayıp duruyordu akşam.

 

 

4- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde kişi zamiri yoktur?

 

A)      Bunların hiçbirini görmedim.

B)      O,arkadaşlarımızın en iyisiydi.

C)      Sen ki dağlara yaraşırsın İsmet.

D)      Kendimi bu işler için hazırladım.

 

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bu” sözcüğü zamir olarak kullanılmıştır?

 

A)      Bu öyküyü daha önce okumuştum.

B)      Bu kentin gürültüsünden usandım.

C)      Bu, biraz da senin sorunun aslında.

D)      Bu çocuk neden ağlıyor?

 

6- Aşağıdaki sözlerden hangisinde zamir vardır?

 

A)      Yazın çalan, kışın oynar.

B)      Duvarı nem insanı gam yıkar.

C)      Akılsızı kendine kılavuz yapma.

D)      At ölür meydan kalır, yiğit ölür şan kalır.

 

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “biraz” sözcüğü belgisiz zamir olarak kullanılmıştır?

 

A)      Sütün birazı çürümüş.

B)      Seninle biraz konuşalım.

C)      Bana biraz para lazım.

D)      Olayları biraz anlat.

 

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük belgisiz zamir olarak kullanılmamıştır?

 

A)      Kimileri bize olmadık şeyler söylüyor.

B)      Ben hepinize sesleniyorum.

C)      Başkalarını düşünerek zaman geçiremem.

D)      Bazı insanlar karamsarlıktan gözlerini açamıyor.

 

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ” ki ” ilgi zamiri olarak kullanılmıştır?

 

A)      Sendeki cesaret beni öldürecek.

B)      Seninki de bana sitem edenlerden.

C)      Güzel çalış ki anlamı olsun.

D)      Evdeki arkadaşlar beni beklesin.

 

10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir” sözcüğü belgisiz zamir olarak kullanılmıştır?

 

A)      Bir gün sana her şeyi anlatacağım.

B)      Seni tanıyan biri geldi bugün.

C)      Ağaçları bir saatte budadı bahçıvan.

D)      Bir günlüğüne istiyorum bunu.

 

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir dolaylı tümleç olarak kullanılmıştır?

 

A)      Bu soruyu sen çözemezsin.

B)      En güzel resimler onun resimleriydi.

C)      Siz daha onu tanımadınız.

D)      Bu kitabım sende kalsın.

 

12- Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinde iyelik zamir yoktur?

 

A)      Odası pek güzelmiş.

B)      Arabası kaza yapmış.

C)      Artık paramı ver.

D)      Paketi geri gönderdi.

 

 

 

 

CEVAPLAR

1-B        2-A     3-D    4-A      5-C     6-C   

 7-A      8- D     9-B   10-B   11-D    12-D