6. Sınıf Sıfatlar Testi 2

1. “Hayatta kötü insanlar olmasa, iyi insanların kıymeti bilinmez.”

Yukarıdaki cümledeki altı çizili sözcüklerin türü aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A) İsim – sıfat – isim

B) Sıfat – isim – sıfat

C) Sıfat – sıfat – isim

D) Sıfat – isim – isim

2. Aşağıdaki  cümlelerin  hangisinde  sıfat vardır?

A) Arkadaşının yaptığı iyi işleri anlayamadı.

B) Uyandığında karşısında babasını gördü.

C) O, masanın altına gizlenmiş.

D) Sen hep rüyalarımdasın.

3. Hangi cümlede altı çizili sözcük bir varlığın niteliğini bildirmemektedir?

A) Okulumuz şan boya ile boyandı.

B) Mağazadan birkaç gömlek aldım.

C) Şişman kedi yürümekte zorlanıyordu.

D) Radyodan uzun hava dinliyorduk.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat, birden fazla ismi nitelemiştir?

A) Sessiz ve sakin bir parkta dinlenmek istiyordu.

B) Işıksız odalar, sakin ortamlar hep beni kendine çeker.

C) Bu kadar yaralı kadına, çocuğa kim bakacak?

D) Yün kazak ve kumaş pantolon alacakmış.

5. Hangi cümledeki ikileme sıfat olarak kullanılmıştır?

A) Dolabında çeşit çeşit elbiseleri var.

B) Kapıya doğru ağır ağır yürüdü.

C) Öğrenciler sıra sıra dizildiler.

D) Mahalleyi ev ev dolaşıyor.

6. Aşağıdakilerden hangisinde pekiştirilmiş sıfat vardır?

A) Yemyeşil bahçe

B) Büyük oda

C) Sarı bir renk

D) Küçücük çocuk

7. Aşağıdakilerden hangisinde sıfat yoktur?

A) Yaşlı adam henüz gelmedi.

B) Mahzun bir bebek gibi uyuyordu.

C) Daracık sokaklarda seni bulmak zor.

D) İyiyi kötüyü karıştırmamaksın.

8. “Güzel’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde sıfat olarak kullanılmıştır?

A) Öğretmen dersi güzel anlattı.

B) Güzel, ırmaktan geliyordu.

C) Akşam yemeği çok güzeldi.

D) Güzel çocuk kucaktan hiç inmiyordu.

9. “Küçük” sözcüğü   aşağıdakilerden hangisinde sıfat olarak kullanılmıştır?

A) Nine küçüklere masal anlatıyordu.

B) Küçük, elden ele dolaşıyor.

C) Küçük çocuklar ilgi beklerler.

D) Bu fidanlar çok küçükmüş.

10. -Iık, – lik” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği sözcüğü sıfat yapmıştır?

A) Kalabalık sokaklarda dolaşmazdı.

B) Masanın üzerinde tuzluk yoktu.

C) Çiftçi, tarlasına korkuluk dikmişti.

D) Kömürlükte, kullanılmayan eşyalar var.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfat vardır?

A) Vaktiyle bir fakir adam.

B) Benden yüz bin lira istemişti.

C) Arkadaşım şu dilenciyi gösterdi.

D) Biz onlara borç para verdik.

12. Hangi cümlede niteleme sıfatı vardır?

A) Bir gün geri döneceğini biliyordum.

B) Solgun yanaklarından iki damla yaş aktı.

C) Misafirlerimiz şehrimizi güzel buldular.

D) Ufukta toplanmış bütün güzellikler.

13. Altı çizili sözcüklerden hangisinin türü farklıdır?

A) Kalbim uzakların hayaline ağlıyor.

B) Kış günlerinde yapılan işler ancak böyle olur.

C) Mermerden havuzlarda köpüren sular misali aradım seni.

D) Yarı açık pencerenin arasından, içeriye güneş giriyordu.

hangi cümlede küçültme sıfatı yoktur?

A) Yol bizi ufacık kulübeye götürdü.

B) Ben şu yeşilimsi kumaşı çok beğendim.

C) Hamza; kıpkırmızı karpuzu iki dakikada yedi.

D) Ekşimtırak portakalı yiyemedim.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir isim birden fazla sıfat tarafından nitelenmiştir?

A) Tertipli, düzenli ve zeki bir çocuktu.

B) Uzun saçları ve çekik gözleriyle dikkat çekiyordu.

C) Yerdeki kalemleri çantasına koydu.

D) O, sıkıntılı günlerini unutamıyordu.

1.C 2.A 3.B 4.C 5.A 6.A 7.D 8.D 9.C 10.A 11.A 12.B 13.C 14.C 15.A