6. Sınıf Bağlaçlar Testi

1. “Tatilde en çok annem ile babamı özledim.’ cümlesindeki “ile” yerine  “ve” koyarsak cümlelerin anlamı bozulmaz.

Bu durumun zıddı aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Matematik ile Fizikten zayıfı varmış.

B) Temizlik ile iman akrabadır.

C) Basketbol ile futbolu iyi oynuyor.

D) Para ile mutluluk olmaz.

2. Aşağıdakilerden hangisinde bağlaç isim tamlamasının tamlayanlarını bağlamıştır?

A) Elindeki aynayı ve tarağı bana verir misin?

B) Evin ve dükkanın sahibi annemdi.

C) Anneleri ile çocukları sıranın önüne aldılar.

D) Seni tanırım ama sana güvenmem.

3. Aşağıdakilerden hangisinde bağlaç iki cümleyi şart anlamıyla bağlamıştır?

A) Dışarıya çıkın ama geç dönmeyin.

B) İyi hazırlanmıştı ama başarılı olamadı.

C) Yüzme bilmiyordu ama denize giriyordu.

D) Eve erken geldi ve hemen yattı.

4. Aşağıdakilerden hangisinde “de” bağlaç görevindedir?

A) Evdekiler seni bekliyor.

B) Bir hüzün var gözlerinde.

C) Kimse gelmese de sen mutlaka gel.

D) Sendeki hırs bende olacak…

5. Aşağıdakilerden hangisinde bağlacı cümleye anlamı katmıştır?

A) Sen de mi inanmıyorsun bana.

B) Pasta da pastaymış hani.

C) Büyüyecek de bize bakacak.

D) Hazırlanacak da gideceğiz daha.

6.   “Ispanağın insan sağlığına olan faydalan elbette inkâr edilemez” cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) ama – yalnız C) yalnız – ama

B) çünkü – ama D)  ancak – ve

7. Aşağıdakilerden hangisinde -ki bağlaç görevindedir?

A) Söylediklerimi yapacaksın ki başarılı olasın.

B) Gözlerindeki öfkenin sebebi ne?

C) Cebindekileri şuraya bırakıver.

D) Gazetedeki haberi okudun mu?

8. “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır?

A) Evde yalnız kalmaktan korkuyorum.

B) Bu soruları yalnız sen çözebilirsin.

C) Sen de gel yalnız geç dönebiliriz.

D) Seni yalnız görünce yanına geldik.

9. “Ancak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir türde kullanılmıştır?

A) Bu imkandan ancak sen yararlanırsın.

B) Soru hazırlarım ancak daha sonra.

C) Maçı izlerim ancak çay ısmarlarsan.

D) Çok çalışıyorum ancak konuyu anlamıyorum.

10. Aşağıdakilerden hangisinde bağlaç cümleyi olumsuz yapmıştır?

A) İyileşmiş olacak ki okula gitmiş.

B) Şarkının sözlerini unuttu ama hatırlattılar.

C) Bize ne haber veren var, ne arayan var.

D) Biz de gideceğiz ama haftaya.

11. Aşağıdakilerden hangisinde bağlaç cümleye birinden birini seçme anlamı katmıştır?

A) Bugün hava ne soğuk ne sıcak.

B) Ya size gidelim ya bize.

C) O, hem çalışkan hem yardımsever biriydi.

D) Ne arkadaşını tanıyorum ne seni.

12. Aşağıdakilerden hangisinde bağlaç cümlede düşüncenin devam ettiğini gösterir?

A) Sen gel de ben gelmesem de olur.

B) Çok yorulmuş olacak ki hemen uyudu.

C) Söylediklerini bir de ben anlasam iyi olacak.

D) Çantamı unutmuşum da…

13. “Sınavı kazanamadı …. çok çalışmıştı.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelemez?

A) halbuki B) ama

C) çünkü D) oysaki

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ya…ya” bağlacı sıfat tamlamalarını birbirine bağlamıştır?

A) Ya siyah ayakkabımı ya da beyaz ayakkabımı giyeceğim.

B) Ya Ankara’ya ya da İzmir’e gideceğiz.

C) Ya altın kolye ya da gümüş yüzük alacağım ona.

D) Ya matematik sınavı ya da Türkçe sınavı olacağız.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” sözcüğü yerine “ve” getirdiğimizde cümlenin anlamı değişmez?

A) Seninle gelmemde sakınca var mı?

B) Sorunlarımızla yalnız o ilgileniyor.

C) Polisiye ile macera kitaplarından hoşlanır.

D) Tatile kedisiyle çıkmış.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” bağlacı karşıtlık ilişkisini güçlendirmiştir?

A) Haddini bil de öyle konuş.

B) Akşama kadar güldü de şimdi ağlıyor.

C) Yanıma gelecek de özür dileyecek.

D) Gelirim de gelmem de size soracak değilim.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki “ki”, bağlaç değildir?

A) Elindekini bana verir misin?

B) Sen de biliyorsun ki haksız değilim.

C) Konuş ki dilsiz sanmasınlar.

D) O kadar çoktu ki yiyemedim.

18. “Dün seni arayamadım; çünkü işim çoktu.” cümlesindeki altı çizili sözcüklerin çeşidi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Zarf- zamir- bağlaç- fiil

B) Zarf- zamir- edat- isim

C) Zarf- zamir- edat- fiii

D) Zarf- zamir- bağlaç- isim

19. Aşağıdakilerin hangisinde bağlaç kullanılmamıştır?

A) Buraya geldim ki seni göreyim.

B) Kırmızı kalemden sende var mı?

C) Çok ısrar ettim ama kararını değiştiremedim.

D) Seni karşılamaya Semra veya Erkan gelecek.

20. “Çok kızmış ki bağarıp duruyor.” cümlesindeki bağlaç cümleye hangi anlamı katmıştır?

A) Zaman                            B) Olumsuzluk

C) Sebep-sonuç               D) Küçümseme

1.D 2.B 3.A 4.C 5.B 6.D 7.A 8.C 9.A 10.C 11.B 12.D 13.C 14.A 15.C 16.B 17.A 18.D 19.B 20.C