8. Sınıf Testi: Paragrafın Anlatım Yönü

Çözeceğiniz Test: 8. Sınıf Testi: Paragrafın Anlatım Yönü

SORU 1


Kimseye bağımlı olmayan, tutsak olmayan kişi özgür kişidir. Bu kişi kendi kendisinin kölesi, tutkularının kölesi ya da tutsağı da değildir.


Yazar, düşüncesini geliştirmek için aşağıdakilerden hangisine başvurmuştur?

SORU 2


Akşam üzeri otele geri döndüm. Resepsiyondaki görevli öğlen arandığımı söyledi. Eşim telefon etmiş. Hemen telefona koştum. Bana mutlu haberi neşe içinde verdi.


Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçiminden yararlanılmıştır?

SORU 3


En küçük bir ses gelmedi kıyıdan. Kendi sesimin yankısını bile boşuna bekledim. Bir yandan da bu ölü sallantı, midemi bulandırmaya başlamıştı. Kayığı ne açığa ne de büsbütün kıyıya sürebiliyordum. Sonunda baş tarafa geçip bütün gücümü bacaklarımda toplayarak, kıyıya atladım.


Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

SORU 4


Kötü karakterli bir genç varmış. Bir gün babası ona çivilerle dolu bir torba vermiş. “Arkadaşlarınla tartışıp kavga ettiğin zaman bu tahta perdeye bir çivi çak.” demiş.
Genç bir gün tahta perdeye bolca çivi çakmış, ancak gün geçtikçe bu sayı azalmış. Bir gün gelmiş ki hiç çivi çakmamış. Babası onu çağırıp “Şimdi de kimseyle kavga etmediğin her gün için tahta perdeden bir çivi çıkar.” demiş. Günler geçmiş tüm çivileri genç çıkarmış. Babası ona: “Aferin iyi davrandın, ama bu tahta perdeye iyi bak, tahta perdede çok delik var. Artık geçmişteki gibi güzel olmayacak. Arkadaşlarınla kavga ederken kötü sözler kullandın, her kötü kelime aynı bu tahtadaki gibi bir delik bıraktı.” demiş.


Metinde aşağıdakilerden hangisi kullanılmamıştır?

SORU 5


Bazı yazarlar, yazılarında okura kendi görüşlerini benimsetmeye çalışır. Oysa gerçek sanatçı böyle bir yola başvurmaz. Okura görüşlerini sunar. Okur, bu görüşleri beğenirse kabul eder, beğenmezse reddeder. Tıpkı Sait Faik’in yaptığı gibi.


Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?

SORU 6


Düşünmek, nesnelerle bilinç arasında ilişki yaratmaktır. Aynada görülen hayal gibi eşya ve olayların bilinçte tekrar halinde yinelenmesidir. Dış dünyanın iç evrenimizde bir çeşit devamıdır veya nedenlerle sonuçları ilişkilendirmektir. Ama düşünmeden önce hissediriz, dış dünyadan birtakım etkiler alırız.


Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisinden özellikle yararlanılmıştır?

SORU 7


Bu, “Ben senin alıştığın türden, senin elinden tutup her şeyi sana açıklaya açıklaya anlatan bir roman değilim.” diyen bir eser.


Yukarıdaki cümlede sözü edilen romanın anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.