7. Sınıf Türkçe Testi: Paragrafta Anlam-2 Testi Çöz

Çözeceğiniz Test: 7. Sınıf Türkçe Testi: Paragrafta Anlam-2 Testi Çöz

SORU 1


Bugün içinde bulunduğumuz boşluk maziyi iyi tanıyamayışımızdan kaynaklanmaktadır. Bu itibarla bizden öncekilerin neler düşündüklerini, neler tavsiye ettiklerini bilmek, yazdıklarını okumak, tartışmak zorundayız. Neden bu şekilde düşünüyorlardı, nerelerde hata yapmışlardı? Çare? Zindanımızı yıkmak, mimarı ve işçisi cehaletimiz olan zindanı. Önce kendimize vurduğumuz zincirleri kırmalıyız.


Paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

SORU 2


Sonsuza açılan pırıl pırıl gökyüzü ve üç yanımızı çevirerek enginle kucaklaşan deniziler, dünyamıza maviyi armağan etti. Her iki unsurun sonsuzluk çağrışımı, mabetlerimiz maviye gark etmiştir. O kadar güçlü bir mühür olmuş ki bu mavi, tonunda Türk mavisi( Türkuaz) olarak anılmaya aşlamış.


Paragraftan, aşağıdakilerin hangisi çıkarılamaz?

SORU 3



Şiirde ağır basan duygu aşağıdakilerden hangisidir?

SORU 4


Lâle, Türk kültüründe önemli yeri olan güzel bir çiçektir. O, yalnız bahçelerde yetiştirilmekle kalmamış; kumaşlardan işlemelere, örtülere, halılardan  tahta, deri, sedef ve taş işlerine kadar her yerde süsleme unsuru olarak kullanılmıştır. Özellikle çinilerdeki lâle motifleri, çiçek zevki ve lâle sevgimizin ölümsüzlüğünü gösteren zarif belgelerdir.


Yukarıdaki paragrafın konusu nedir?

SORU 5


Çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişimin önemi ve büyük bölümü, ilköğretim döneminden önce oluşmaktadır.


Aşağıdakilerden hangisi yukarıda belirtilen yargıyı daha çok destekler niteliktedir?

SORU 6


Sait Faik, bizi yanıltmayan bir hikâyecidir. Bütün hikâyeleri belirli bir eksen çevresinde döner; kendi kendisiyle çelişkiye düşmez. Okuyucu, onun hikâyelerinde  ne anlatmak istediğini kavramakta zorlukla karşılaşmaz. Çünkü o, belirli bir tutumun içindedir; hiçbir hikâyesinde bu tutumunu değiştirmemiş, aykırı bir yola sapmamıştır. Hikâyelerini okur ve anlarız. Severiz üstelik de. Bize yabancı değildir anlattıkları; anlatımı da ilgimizi çeker. Hikâyelerinde de kendimizi, ya da bize benzer kişileri buluruz.


Parçaya göre Sait Faik için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

SORU 7


Çocuğunuz bilim adamı mı olsun istiyorsunuz? Ona önce edebiyatı sevdirin. Bilim adamının amacı insanların yaşamını kolaylaştırmak, dünyayı daha güzel, daha yaşanası hale getirmektir. Bu amaca ulaşmak için insanları sevmek, onun acıları, sevinçleri ve hayalleriyle bütünleşmek gerekir. Bunun içinde edebiyatla tanışması gerekir. “İyi bir bilim adamı gerçek bir edebiyatseverdir .” der


Bu paragrafın yazarı görüşünü kuvvetlendirmek için aşağıdaki anlatım yöntemlerinin hangisinden yararlanmıştır?

SORU 8


Son yılların en sıcak günlerini yaşıyor İstanbul. İnsanlar, şehir dışına atıyor kendilerini. Özellikle de ormanlar tercih ediliyor. Biz de Istırancaların meşe ormanlarını tercih ettik. Yaprak bile kıpırdamıyor. Ağustos böceklerinin cızırtısı bile cansız. Nemden yapış yapış olmuşuz. Ağzımızda acımsı bir tat. Ormanda boğulacağız havasızlıktan.


Bu paragrafta, aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır?

SORU 9


Sanatçı, insancıl olacak, savaşçı olacak, halkların büyük mutluluğu içindeki o kendi  sıcak duygu ve mutluluğunu dile getirecek, konuşmayanlar adına konuşacak ve hep saygılı kalacağı insanoğlunun özünü yansıtacaktır, kendi özü aracılığıyla. Çağın genel niteliği bir anayol ise her yazarın buna açılan bir sokak olması gerekir ya da çağın genel akışı bir ırmak ise her yazar bu ırmağa katılan bir pınar. Suyunu bu genel akış ırmağına  eriştirebilen sanatçı o çağdan kalıcı bir sestir. Böylelikle çağ korosunda yerini alacaktır. Yoksa silinip gidecektir.


 Aşağıdakilerden hangisi bu parçadan çıkarılamaz?

SORU 10


İlkokulda benim iki lakabım vardı: Biri “Şair Bey”.Çünkü o zaman da bugünkü gibi, her gün, çocukça şeyler karalardım. Biri de “Sivrisinek Sultanı”. Çünkü….


Parçanın akışına göre boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? 

SORU 11


Bu soruya bazıları şöyle karşılık veriyor: “Seçkinler, halka kültür götürmek için gitmelidirler.” Oysa memleketimizde kültür denilen şey yalnız halkta vardır.


Yukarıdaki paragraf hangi soruya cevap olarak söylenmiştir?

SORU 12


Ben, benlik, kişilik çoğunlukla eş anlamlı olarak kullanılan kavramlardır. Kişiyi kişi yapan, başkalarından ayıran duygu, tutum ve davranışların tümünün örgütlenmiş bütünlüğünü anlatır. Her insanın ulaşmak istediği bir benlik vardır. Kişi özlediği, kendine yakıştırdığı bu ideal benlik kavramını geliştirmeye çabalar. İdeal bene yaklaştıkça mutlu olur. Kimi zaman ideal ben, bir düş, bir özlem olarak kalır.


Yukarıdaki paragraftan “ben, benlik, kişilik” kavramları için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    • Hilal on Mayıs 4, 2020 at 1:07 pm
    • Cevapla

    Çok kolay bir testti ama ben yarıyarıya doğru – yanlış yaptım.Daha çok tekrar ederek amacıma ulaşacağım. 😊😊😊

    • isim yok on Ocak 4, 2021 at 11:03 am
    • Cevapla

    verilen bir soruyu öğretmenime sordum ve sorunun yanlış olduğunu söyledi sizi tavsiye etmiyorum

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.