Kompozisyon Örnekleri

Kompozisyon belli bir konuda duygu ve düşünceleri düzenli ve anlamlı bir bütün halinde ifade etme şeklidir. Bu bağlamda deneme, makale, sohbet vs. gibi bir düz yazı türü değildir.

Öğrencilik yıllarımızda her zaman kompozisyon örnekleri veririz. Sitemizde istediğiniz konuda örnekleri bulabilirsiniz. İşinize yarayacak yazıyı sitemizden indirerek ödevlerinizde yardım alabilir ve katılmak istediğiniz yarışmalarda oluşturacağınız esere örnek olarak alabilirsiniz. Sitemizde yer alan kompozisyonların tamamı öğrenci seviyesine uygudur. İlköğretim ve ortaöğretim alanında eğitim gören öğrencilerin tamamı gönül rahatlığıyla indirerek faydalanabilir. Öğretmenler ve öğrencilerin yanı sıra günlük hayatta da bir şeyler yazmak isteyen herkes örnek yazılarımız inceleyebilir ve kendine hitap eden bir içerik bulabilir.

Kompozisyon örnekleri Türkçe öğretmenlerinin de derslerinde yararlanabileceği içeriklere sahiptir. Sitemizde yer alan kompozisyonları indirerek öğrencilerinize tamamlatma ya da farklı yöntemlerle uygulayarak dersleriniz zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca kullanıma sunduğumuz çok sayıda kompozisyonu kolayca indirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Bazen insanlar kendilerini ifade etmekte zorlanabilir ya da kendisini harekete geçirecek bir çift söze ihtiyaç duyabilir. Bu yüzden sitemizde bulunan hazır kompozisyon ürünleri sizlerin her türlü ihtiyacına yardımcı olacaktır.[alert-note]

Kompozisyon Örneği: Neden Televizyon Değil?

Neden Kitap?

Binlerce yıllık bir sürekliliği olan yazının, kitabın son yıllardaki görsel sunulara yenilip yenilmeyeceği kuşkusuz alan uzmanlarınca değerlendiriliyor. Yenilebilir de. Ve bu belki de sadece dünyadaki küçük bir kitle için üzünç kaynağı olabilir. Gerekçeleriyse devrin değiştiğidir.

Peki gerçek nedir? Kitap mı görüntü mü? Hangisi bireyi daha çok geliştirir, dönüştürür ve yaratıcı kılar?

Kitap!

Görsel alan bir sonuçtur. Hazıra konma ve var olanı kendisine sunulduğu gibi alma. Görüntü bitmiştir ve sizden bir ekleme çıkarma yapmanızı istemez. O, size sunduğuyla yetinmenizi ve hemen sonrasında gelecek olan ardıla kendinizi hazırlamanızı ister sadece. Sizi edilgen ister. Sadece bedenen uzanık olmanızı değil; tüm zihninizle teslim olmanızı ister. Bu kolayınıza gelir. Bir düğmeyle kanal kanal gezerken kuşkusuz bu edim size de gayet işlevselmişlik verir. Bir nevi büyük bir hükmetme gücü hissi. Kültürlendiğinizi, yaşantı zenginliği kazandığınızı ve geliştiğinizi sanırsanız. Ancak çok az TV programı için geçerlidir bu durum. Zira görüntü beynin gerçek yaşamda edindiğiyle katkı sağlar anlağa, durağandan değil.

Devamını Oku >

[/alert-note][alert-announce]

Kompozisyon Örneği: Çocukları/Öğrencileri Çaresizlikle Baş Başa Bırakın

Kurgusal bir çaresizlik. Problemin tam ortasına koyun onları. Zihni korksun, tedirgin olsun, paniklesin ve çözüm için çalışmaya başlasın.

Özellikle eğitim ortamlarında. Onlarca yıldır yaptığımız hata: Sen küçüksün, bir şey bilmezsin, büyük sözü dinle ki senin cahilliğini engin bilgilerimle gidereyim! Oysa zamanında ilerleme kaydedenler çok şey bildiğinden değil gereksinimlerini gidermek için arayışlara yönelip gereklilikleri edinmeleriyle sağlardı.

Bu yöntemin sonuçları ortada: O kadar uğraş ve harcamaya rağmen yoluna giremeyen bir eğitsel sonuç.

Kimilerimiz eğitimin neresi sorunlu da diyebilir ancak bu yorum kaldırmayacak kadar nesnel doğurgular oluşturan bir durum: Okullardaki şiddet, madde bağımlılığı, verim alınamayan eğitsel süreçler vs vs.

Devamını Oku >

[/alert-announce][alert-note]

Kompozisyon Örneği: Sınavlar İçin Taktikleriniz Hazır mı?

SINAVLARA artık sayılı günler kaldı. Hem üniversiteye girecek hem de liseye geçiş sınavlarına katılacak adaylar için süre azalıyor.

Peki sınavlar için bir strateji geliştirdiniz mi?

Soruları nasıl çözeceğinize, hangi sırada testlere başlayacağınıza karar verdiniz mi?

Artık bu kararı vermeniz, buna göre de bir taktik geliştirmeniz gerekiyor.

Sizlere eğitimcilerin önerdiği bir sınav taktiğinden söz edeceğim. Elbette kendi taktiğinizi, stratejinizi geliştirmiş olabilirsiniz. Ama henüz bir stratejiniz yoksa bunu kullanabilirsiniz.

Bu taktiğin adı: Turlama tekniği.

Yani soru ile inatlaşmamak.

Devamını Oku >

[/alert-note][alert-note]

Kompozisyon Örneği: Bir Köreltme Aracı: Dil bilgisi

Mısırlılar hiyeroglif biçimli rakamları icat etti. Bunları anıt taşların, binaların üzerine kazıyor ya da papirüs yapraklarına çiziyorlardı. 1 rakamı yatay çizgi temsil ederdi; 10’u kulplu sepet, 100’ü kıvvrak ip, 1000’i lotus çiçeği, 10 tane 1000’i kalkık parmak, 100 tane 1000’i kurbağa yavrusu, 1.000.000’u ise Tanrı..

(Matematik Budur, NTV Yayınları, 2015, Sayfa 16)

Bu kitabı bir Türkçe öğretmeni olarak meraktan aldım. Zira dil kullanımı, gelişimi ve pratiği matematikle ilintilidir. Birbirini besleyen bu iki alan kullanıldıkça çoğalan çoğaldıkça ilişkisel bağların arttığı bir ortaklıkta meraktan alınan bir kitap. Basit anlatım, sade görseller ve bir çırpıda biten bir kitap ama bittikten sonraki etki tabu yıkıcı. En azından bende oluşturduğu bu. Matematiğin gelişimini yine matematiksel örnekler açıklayan bu kitap, bizdeki matematik eğitiminin ne (ve aslında dil derslerinin) denli işin bağlamından koparıp ezbere, teste, zorlaştırmaya ve tüm bunların sonucunda öğrencide matematik korkusu, soğukluğu ve uzaklaşması yarattığını fark ettirmeyi başarabilir.

Devamını Oku >

[/alert-note][alert-announce]

Kompozisyon Örneği: 2018 LGS Birincilerinden Başarı Tüyoları

2018 LGS de tüm soruları doğru cevaplayarak Türkiye birinciliği elde eden 18 öğrenciden basına demeç vererek başarı hikayelerini paylaşan 8 öğrencinin açıklamalarını tek tek okuyup  inceledim. Gördüm ki, bu minik şampiyonlar birbirilerini tanımasa ve Ankara, İstanbul, Ordu,  Konya, Adana ve Kütahya gibi birbirinden uzak coğrafyalarda olsa da onları başarıya taşıyan  ilkeler ortaktı. Bu ortak ilkeleri şöyle sıralayabiliriz:

Çok kitap okumak: LGS şampiyonları, uzunluğu bir sayfayı bulan LGS sorularını kısa zaman dilimi içinde okumak ve anlamak için bol bol kitap okuduklarını ifade ettiler. Bir  örnek vermek gerekirse, Ordulu şampiyon Akbel Aydın’ın annesi Serap Vural Aydın,  “Kızım okul döneminde 15 günde 6 kitap, yaz tatilinde ise haftada 6 kitap okuyordu.  Akbel’in sınavda ful çekmesinin sebebi fazla ders çalışması değil, fazla miktarda kitap  okumadır” dedi.

Devamını Oku >

[/alert-announce]

  • Yazının Bağlantısı: Kompozisyon Örnekleri
  • Tarih: 12 Nisan 2019
  • Yazının Kategorisi: Konu Konu Liste İçerikler
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Kompozisyon Örnekleri
  • Filtreleme Seçenekleri
    • Sınıf Seçiniz

    • İçerik Türü Seçiniz

    • Sınav Türü Seçiniz

    Ana Menü